Met onderstaande tips kan je gas besparen zonder extra kosten
Zet de verwarming een graad lager
Als je de verwarming 1 graad lager zet dan je gewend bent, dan bespaar je al behoorlijk op je gasverbruik, gemiddeld zo’n 6 a 7% van je totale gasverbruik. Zet hiervoor de thermostaat bijvoorbeeld op 19 graden in plaats van 20 graden. Dit levert op jaarbasis al snel tientallen euro’s op.
Verwarm alleen daar waar nodig
Verwarm alleen vertrekken die werkelijk gebruikt worden. Zorg ook dat je de deuren zoveel mogelijk gesloten houdt, dit om tocht tegen te gaan. Zo bespaar je op je gasverbruik, en houdt je woonvertrekken toch behaaglijk warm.
Draai dus de radiatoren dicht in ruimtes waarin je niet hoeft te zijn of zet de thermostaatknop aan de radiator op de antivriesstand. Bij vorst draai je de radiatorknoppen een beetje open. Dit om bevriezing tegen te gaan.
Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden
Zet de thermostaat een uur voor je naar bed gaat of de woning voor langere tijd verlaat op 15 graden, zeker als je in een slecht geïsoleerd huis woont. Heb je vloerverwarming, zet dan de thermostaat niet lager dan 1 a 2 graden van de temperatuur die je overdag graag hebt. Het kost veel meer geld om je huis ’s nachts warm te houden, dan om je huis ’s ochtends vanaf 15 graden weer warm te krijgen.
Verwarm slaapkamers niet
Draai de verwarming in de slaapkamers helemaal dicht. Een temperatuur van 15℃ is in de meeste gevallen ruim voldoende en goed voor je nachtrust. Zorg wel dat je de verwarming in je slaapkamer bij vorst een beetje open draait. Zo voorkomt je dat leidingen of radiatoren bevroren raken.
Ontlucht radiatoren
Als er veel lucht in de radiatoren zit duurt het langer voor je de kamer op temperatuur hebt. Ook koelt het sneller weer af. Hoe je je verwarming ontlucht lees je hier.
Korter douchen, minder vaak in bad
Een douchebeurt van 5 min (50 liter water) kost ca. 0,2 m3 gas. Douche minder lang! Een paar minuten korter douchen zorgt voor minder gasverbruik. Door een waterbesparende douchekop te installeren bespaar je gas en water. Daarnaast is het verstandig om minder vaak een bad te nemen. Er gaat tussen de 120 en 140 liter water in een bad. Om deze te vullen heb je bijna 3x zoveel gas nodig als een bij een douchebeurt.
Ventileer voldoende
Verse lucht kan beter en sneller verwarmd worden dan ‘oude’ vochtige lucht. Het klinkt misschien gek, maar zet de ramen even kort open om het huis te ventileren. Doe ze dicht en zet daarna pas de verwarming weer aan. De verse buitenlucht wordt sneller warm, waardoor je minder hoeft te stoken.
Nog meer gas besparen?
Met een kleine investering kan je de met de volgende tips nog extra gas besparen
Plaats radiatorfolie
Een radiator geeft warmte af aan de voor en achterkant. Hierdoor verwarm je ook de (niet geïsoleerde) buitenmuur achter de verwarming waardoor er veel warmte verloren gaat. Met radiatorfolie voorkom je het weglekken van deze warmte. Radiatorfolie is goedkoop, bij elke bouwmarkt verkrijgbaar en simpel zelf aan te brengen!
Gebruik tochtstrips
Met tochtstrips kan je naden en kieren dichten. Hiermee voorkom je dat er onnodig warmte wegvloeit uit je huis. Hierdoor heb je minder gas nodig om je woning te verwarmen.
Isoleer de verwarmingsleidingen
De leidingen van en naar de radiatoren verliezen veel warmte als deze door onverwarmde ruimten lopen. Bij iedere bouwmarkt is buisisolatie te koop waarmee je de cv-leidingen eenvoudig kan isoleren. Hiermee bespaar je op je gasverbruik. Isoleer zowel de aanvoer als retourleidingen.
Gebruik een modulerende klokthermostaat of slimme thermostaat
Met een klokthermostaat kan je dagprogramma’s voorprogrammeren waarmee de verwarming elke dag vanaf een bepaald tijdstip automatisch naar de gewenste temperatuur gaat. Door de nachttemperatuur op 15℃ in te stellen bespaar je een aanzienlijke hoeveelheid gas.
Voor vloerverwarming niet verder terug laten lopen dan 1 a 2 graden, omdat deze veel tijd nodig heeft bij te verwarmen.
Ook een slimme thermostaat kun voorprogrammeren, maar deze kan je zelfs op afstand bedienen met een app. Kies zo mogelijk altijd voor een modulerende thermostaat. Deze verwarmt trapsgewijs waardoor je ook behoorlijk wat gas bespaard.