AAN/UIT of MODULEREN?
Voorbeeld 1 | Aan/uit Thermostaten | Rode Verkeerslicht Vergelijking
Een eenvoudige vergelijking kunt je maken met een auto. Een aan/uit thermostaat betekent dat je bij het groene verkeerslicht vol gas naar het volgende verkeerslicht toe rijdt. Bij het volgende verkeerslicht moet je afremmen, omdat deze op rood staat. Indien deze dan op groen gaat, rijdt je weer vol gas naar het volgende rode verkeerslicht. Je zult begrijpen dat dit niet heel comfortabel is. Tevens zorgt dit ook voor een hoog brandstofverbruik van de auto. Een modulerende thermostaat voorkomt onnodig energieverbruik.
Voorbeeld 2 | Aan/uit Thermostaten | Lichtschakelaar
Een aan/uit thermostaat kun je het beste vergelijken met een lichtschakelaar, maar dan voor je cv-ketel. De thermostaat kan alleen ‘aan’ en ‘uit’. Als de temperatuur in de kamer kouder is dan de ingestelde temperatuur, dan schakelt de thermostaat op ‘aan’. Op dat moment gaat de cv-ketel branden.
Dit doet de cv-ketel op een hoge temperatuur zodat de ingestelde temperatuur snel bereikt wordt. Als de gewenste temperatuur bereikt is, schakelt de thermostaat de cv-ketel uit. In de praktijk zul je merken dat hierdoor een temperatuurverschil kan ontstaan van ongeveer 1 tot 1,5 graad.
Voorbeeld 3 | Modulerende Thermostaten | Het Groene Golf Effect
Opnieuw de vergelijking met de auto. In plaats van continu vol gas optrekken naar het volgende stoplicht en telkens hard afremmen bij het verkeerslicht, zorgt de modulerende thermostaat ervoor dat u met de juiste snelheid rijdt om telkens door het groene verkeerslicht te rijden. De zogenaamde groene golf. Deze methode zorgt voor minder energieverbruik.
De modulerende thermostaat zorgt er dus voor dat deze slim omgaat met de huidige temperatuur in uw huis en de gevraagde temperatuur in uw huis. De communicatie tussen uw cv-ketel en modulerende thermostaat zorgt voor meer rendement, meer energiebesparing en minder belasting voor het milieu.
Voorbeeld 4 | Modulerende Thermostaten | Berekenen
Een modulerende thermostaat kan naast de aan/uit functie ook andere signalen naar je cv-ketel sturen.
Eén van deze functies is dat de modulerende thermostaat je cv-systeem niet opwarmt tot onnodig hoge temperaturen. Indien je woning 1 graad moet worden verwarmd, zorgt de thermostaat voor een gelijkmatige verwarming.
Er wordt berekend welke watertemperatuur nodig is om 1 graad te verwarmen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige verwarming in uw huis.
Je cv-ketel in combinatie met de modulerende thermostaat zorgt ervoor dat het systeem met de laagst mogelijke temperatuur uw huis gaat verwarmen. Voldoende om je huis warm te houden, maar je cv-ketel zal niet onnodig aan en uit schakelen waardoor je veel energie verspilt.